Wednesday, November 25, 2009

Buduh punya orang..

Tak tahu kenapa. Muka dah hensem, gaya dah ada. Siap datang dengan amoi lagi tu. Ya, BW tahu BW tak senebat anda. Tapi takkan la takda hati dan perasaan kot. Kali BW memang nak mengutuk seorang hamba ALLAH ni. Tapi dia bukan muslim la. Semalam BW jaga bahagian checkpoint lagi. Seronok melihat gelagat dan ragam penonton-penonton yang hadir kat cini. Jadi BW pun tunggulah sampai masa Hall 7 dibuka. Wahh..!! Memang ramai pun yang nak masuk. Selang beberapa ketika leps lampu Hall 7 di nyalakan, datang lah seorang mamat Cina ni dengan amoi dia. BW pun menyambut la. sebab penonton lain takde dah.

"Hye sir, welcome to GSC..." sapa gua baik dan sopan sekali.
"Yeah ...." jawab mamat Cina gampang tu tadi.

Belum sempat dia nak jalan masuk, BW terpaksa tahan dia sebab dia bawa masuk minuman luar dari COFFEBEAN. BW pun tahan la..

"Sorry sir, any outside fooa, and drinks is not allowed here. You may finish it here or u can leave here so i can keep it for u.."tegur gua sopan lagi.
"No, no. If cant i will throw it here..." balas babi tu lagi.

"Cant la sir. That was our house rule, you cant do like that. See the rule here" jawab BW sambil menunjukkan beberapa simbol dan peraturan yang terdapat betul-betul depan mata babi tu tadi.Dah terang-terang tak leh bawa masuk, takkan tak paham lagi?? Nama je orang kaya, ke setakat pakai je smart-smart??

Tetiba pulak, boleh plak lalu leader (sir) BW yang lain. Sambil-sambil tu dia jeling tengok tangan mamat Cina gampang tu tadi.

"K****, outsidefood tu. Tahan...Tahan..." tegur sir BW tadi.

BW pun terpaksa la tahan lagi mamat babi tadi. Ingat nak bagi je masuk sebab degil nak mampos. Muka dah la macam gampang.

" Please sir, this is house rules, even my supervisor also saw that. I cant allow you untill you finish your drinks sir..." BW sambung lagi. Dah lah dengan kelam kabut lagi dengan penonton lain nak masuk. BW sorang je masa tu. Sian kan BW buat keje sorang-sorang..??

"Small matter la....Just a cup of coffee..." balas babi tu lagi.
"Cannot sir. Please..." balas BW lagi.

Tanpa segan silu tetiba je mamat Cina babi tu campakkan air dia kat lantai. Kena sikit la kaki BW, tapi air je, BW tak kisah sangat. Habis basah tempat tu. Bengang juga BW tengok gelagat mamat babi tu. tapi BW sabar je sebab tanak hebohkan benda ni. Lagi pun dia yang rugi, dah la tak dapat minum kopi yang dia beli, lepas tu tak dapat tengok wayang. Hahahaha....Nampak macam smart dan cerdik, rupanya bodoh macam babi dah kena sembelih. Muka dah la macam pukemak kan.

Lepas je kejadian tu, BW panggil cleaner cuci. Tengok, kalau dari tadi dia habiskan minuman dia, takpun terus bagi BW simpan kan senang. Tak rugi apa-apa pun. Lagi pun memang peraturan nak tengok wayang lah tak boleh bawa masuk makanan dan minuman luar. Takkan tak pernah tenok wayang?? Bodoh sangat ke nak paham dan nak baca peraturan yang dah di buat??Besar lak tu kat depan tempat masuk tu. Nak kata Cina tak paham bahasa melayu, kat situ siap ada terjemahan omputih lagi.

Adoyai.

Nak cakap banyak tak guna. Jadi kepada sesiapa yang bakal menonton wayang bila-bila la, harap anda semua memahami peraturan tetap peraturan. Bukan sesaje je BW nak tahan ke, tak bagi masuk ke. Kalau pihak atasan nampak, BW je yang kena marah, ntah-ntah siap kena buang kerja lagi kan. Kalau penonton tu nak bayar pampasan ke ok la jugak. BW cuma mencari rezeki yang halal dengan menjalankan tanggungjawab yang di amanahkan. Anda semua pun bukan tak pernah tengok wayang kan?? Semua ada pengalaman tengok wayang dan tahu apa yang boleh di buat dan apa yang tidak. Buat la pengajaran tentang mamat Cina yang babi tadi tu. Sowie la kalau kata-kata BW tadi kesat ok. Marah sangat ni. Tapi buat-buat kool je mase tu.

Tahu tak lepas je kejadian tu berlaku, tetiba ada penonton Cina jugak masuk, dia nampak kejadian tu.

"Apa hal tadi??" tanya penonton tu.
"Dia degil nak bawa masuk makanan luar. Peraturam dah ada kan kat sini. Tengok lah apa yang dia dah buat??" Jawab BW dengan tenang sambil menunjukkan papan peraturan yang besar terhidang kat depan pintu masuk wayang tu.

"Alaaaaa you tumbuk je muka dia maaaaa...Rugi wooo tak balas balik. Bodoh punya olang haaa..."



p/s: bangsa ko sendiri pun suruh tumbuk ko tau sebab buat macam tu. Buat malu jek..!!! Kalau mamat babi tu datang hari ni sure BW takkan greet dia. Siap budak wayang nak buat muka lagi ada.. Hahaha...

5 comments:

  1. huahua...

    dugaan dugaan babe ;p

    ReplyDelete
  2. relax bro !

    slmt hari raye korban..!

    ReplyDelete
  3. suzie;
    memang dugaan...ahahah rsa nak lempang je mamat tu..


    aboi:
    dah rileks pun rase nk tumbuk jek..hahaha kalau aboi cmne...hehehe

    ReplyDelete
  4. weh..
    selamat hari raye korban.
    ;p

    ReplyDelete